Za nami już pierwsze zajęcia teoretyczne „Warsztatów pieczenia chleba”, które organizowane są w ramach projektu „Od ziarenka do bochenka”. Zajęcia odbywają się w Muzeum Regionalnym w Opocznie. W ich trakcie uczestnicy zwiedzają aktualną wystawę czasową “Od ziarenka do bochenka”, zapoznają się z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Zajęcia prowadzi etnograf, Pani Stanisława Dłużewska Pawlik.
Na załączonych zdjęciach biorący udział w warsztatach podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie.
Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.
![](http://www.muzeumopoczno.pl/wp-content/uploads/2021/08/2021-NCK_IS_dofinans_etnoplska-rgb-1024x224.jpg)