Warsztaty pieczenia chleba

Zakończyły się już zajęcia teoretyczne „Warsztatów pieczenia chleba” prowadzone w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne w Opocznie projektu „Od ziarenka do bochenka”. Podzieleni na trzy grupy uczestnicy mieli okazję poznać lub przypomnieć sobie teoretyczne podstawy procesu wypieku chleba tradycyjnymi metodami. Opowiadała o tym etnograf Stanisława Dłużewska-Pawlik. Zainteresowani mieli możliwość zapoznania się z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego Muzeum.

Za nami również pierwsze warsztaty praktyczne. Pierwsze spotkanie odbyło się w piątek 1 marca a jego uczestnikami byli podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie. Pod czujnym okiem opiekunów, etnografa i pracowników Muzeum dzieci miały okazję własnoręcznie przygotować ciasto chlebowe i uczestniczyć w jego wypieku. Dodatkową atrakcją była projekcja filmu „Opowieść o chlebie” w reżyserii Andrzeja Paradowskiego oraz oczywiście smaczny poczęstunek, oczywiście z chlebem w roli głównej. Już wkrótce kolejne warsztaty.

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.

Udostępnij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Galeria

Muzealne ciekawostki

Na Cmentarzu Łyczakowskim we Lwowie znajduje się grób jednego z najbardziej znanych opocznian – profesora Edmunda Biernackiego.

Foto: Krzysztof Szymański

Warto zobaczyć !

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje
o nadchodzących wydarzeniach
w Muzeum?