Warsztaty pieczenia chleba podsumowane

Właśnie zakończyliśmy „Warsztaty pieczenia chleba” prowadzone w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne w Opocznie projektu „Od ziarenka do bochenka”. W ramach warsztatów uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach teoretycznych prowadzonych przez etnografa panią Stanisławę Dłużewską-Pawlik, która przedstawiała informacje związane z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego Muzeum. W projekcie brali udział podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie oraz zainteresowani wypiekiem chleba mieszkańcy Opoczna i okolic. Zajęcia teoretyczne odbywały się od 20 do 28 września 2021 roku.

Po zajęciach teoretycznych uczestnicy warsztatów mogli spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Zajęcia praktyczne w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Centrum Edukacji i Rozwoju im. św. Jana Pawła II w Opocznie odbywały się od 1 do 7 października 2021 r. Dzieci i młodzież podjęła się zadania upieczenia chleba. Podzieleni na sześć grup podopieczni Centrum Edukacji i Rozwoju w czasie warsztatów poznawali tajniki wypieku chleba, pod czujnym okiem instruktorów. Mogli stać się prawdziwymi piekarzami, sprawdzić swoje siły w wyrabianiu ciasta. W trakcie zajęć uczestnicy oglądali także  film stworzony na potrzeby projektu „Od ziarenka do bochenka” pod tytułem „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem”. Po każdych warsztatach odbywała się degustacja wypieczonych chlebów. Można spróbować domowego smalcu i ogórków kiszonych, a także swojskiego ciasta.

Zajęcia praktyczne dla indywidualnych uczestników „Warsztatów pieczenia chleba” odbywały się natomiast w trzech turach w świetlicach wiejskich na terenie gminy Opoczno. Należy wspomnieć, że niektórzy z nich nigdy do tej pory nie mieli okazji piec chleba, ani też w ich domach nie wypiekało się go na co dzień. Pierwsze z zajęć odbyły się 5 października w Kruszewcu Kolonii, kolejne zaś w Karwicach 6 października i ostatnie 7 października w Sitowej. Na warsztatach zebrani goście pod czujnym okiem pań z poszczególnych KGW oraz pani etnograf Stanisławy Dłużewskiej-Pawlik mogli sprawdzić się w roli piekarzy. Poznawali sprawdzone przepisy na domowy chleb i własnymi siłami przerabiali przygotowane ciasto do wypieku.

W trakcie zajęć wyświetlany był film „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem” będący nieodłączną częścią projektu „Od ziarenka do bochenka”. Warsztatom każdorazowo towarzyszył oczywiście swojski poczęstunek.

Serdeczne podziękowania kierujemy do dyrekcji i pracowników Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Centrum Edukacji i Rozwoju im. św. Jana Pawła II w Opocznie, dla KGW w Kurszewcu Kolonii pod kierownictwem Lucyny Wąsik, KGW w Karwicach pod kierownictwem Barbary Wijaty i Anny Frączek, KWG w Sitowej kierowanej przez Halinę Cabaj i Krystynę Świerczyńską.  

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.

Udostępnij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Galeria

Muzealne ciekawostki

Na Cmentarzu Łyczakowskim we Lwowie znajduje się grób jednego z najbardziej znanych opocznian – profesora Edmunda Biernackiego.

Foto: Krzysztof Szymański

Warto zobaczyć !

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje
o nadchodzących wydarzeniach
w Muzeum?